Hoe voorkom je waterslag?

Hoe voorkom je waterslag?

De term waterslag komt de meeste mensen niet bekend voor. Desondanks is de kans groot dat je er weleens mee te maken hebt gehad. Hoor je een luide knal als je de kraan snel opent of sluit? Dan is er sprake van waterslag. De inhoud van het leidingstelsel wordt dan plotseling in beweging gezet of juist gestopt. Hierdoor ontstaat een drukgolf die zich door de leiding verplaatst. Heb je regelmatig last van dit probleem? Dan wil je hier mogelijk een einde aan maken. Logisch, want het is geen pretje om telkens zo’n knal te horen. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je waterslag voorkomt.

Redenen om waterslag te voorkomen

Omdat veel mensen niet bekend zijn met waterslag, grijpt het merendeel niet in als zij hiermee te maken hebben. Toch is dit wel degelijk aan te raden. Waterslag kan op termijn namelijk flink wat schade veroorzaken. Allereerst kan waterslag slijtage aan het leidingstelsel tot gevolg hebben. Dit gebeurt vooral vaak als er sprake is van ernstige waterslag. De drukgolven kunnen ervoor zorgen dat de koppelingen van de leidingen losraken. Als dit gebeurt, is er sprake van een lekkage.

De drukgolven die waterslag met zich meebrengt, kunnen er ook voor zorgen dat de verankering van de leidingen loslaat. We doelen in dit geval op de beugels waarmee de leidingen op de vloer of muur bevestigd zijn. Door de drukgolven kunnen de bouten waarmee de beugels vastgezet zijn, losraken. Hoe meer beugels er losraken, des te heviger de trillingen worden. Als je er niets tegen doet, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat alle bouten van de beugels losraken. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.

Dit kun je doen tegen waterslag

Waterslag kan flink wat schade veroorzaken aan jouw woning. Door de drukverschillen kunnen bouten en beugels losraken, maar er kan ook een lekkage ontstaan. Reden genoeg om waterslag te voorkomen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Om jou een handje te helen, zetten we hier een aantal tips om waterslag te voorkomen op een rijtje.

1. Plaats een waterslagdemper

Een waterslagdemper kun je plaatsen om waterslag een stap voor te zijn, maar ook als je er al mee te maken hebt. Deze demper is voorzien van een luchtkussen, waardoor het drukverschil in de leidingen wordt opgevangen.

2. Kies voor ruimere leidingen

Hoe nauwer de leidingen, des te groter de kans op waterslag. Wil je waterslag voorkomen? Kies dan voor ruimere leidingen. Als het leidingstelsel nog aangelegd moet worden, is dit een optie. Wanneer alles er al ligt, vervang je waarschijnlijk niet alle leidingen.

3. Open en sluit kranen voorzichtig

Wil je geen kosten maken om waterslag te voorkomen? Dat hoeft gelukkig ook niet. Je kunt namelijk ook gewoon jouw kranen voorzichtig openen en sluiten. Als je dit doet, hoor je het knallende geluid mogelijk niet meer. Op deze manier ontstaat er bovendien geen schade.

Waterslag kan ook opduiken in pompen

Wie denkt dat waterslag alleen opduikt in (water)leidingen, heeft het mis. De drukgolven kunnen namelijk ook ontstaan in pompen, zoals een membraanpomp van Graco. Met zo’n pomp worden vloeistoffen in één richting verplaatst. Vaak gaat het hier om gevaarlijke vloeistoffen. De manier waarop deze stof verplaatst wordt, is vergelijkbaar met de verplaatsing van water in een waterleiding. Niet gek dat er ook waterslag op kan treden in een membraanpomp. Wanneer je hier lange tijd last van hebt, zorgt dit ongetwijfeld voor de nodige frustraties. Om waterslag in een (membraan)pomp te verhelpen, raden wij jou aan een professional in te schakelen.

Gerelateerde Posts

Acrylglas: waarom doe-het-zelvers er dol op zijn

Acrylglas: waarom doe-het-zelvers er dol op zijn

Samen in je huis klussen is erg gezellig

Samen in je huis klussen is erg gezellig

Een tuinhuis bouwen? 5 goede ideeën voor je constructie

Een tuinhuis bouwen? 5 goede ideeën voor je constructie

Lekkage in de kelder kan voor grote problemen zorgen!

Lekkage in de kelder kan voor grote problemen zorgen!