De 7 meest gestelde vragen over composiet vlonderplanken
Wat is composiet?
Composiet bestaat voor de helft uit houtvezel, en voor de andere helft uit kunststofvezels. Deze combinatie geeft de uitstraling en look van hout, in combinatie met de duurzaamheid en stevigheid van kunststof. Daarnaast heb je bij composiet geen last van verwering zoals je dat bij hout wel hebt. Verder is de levensduur van hout ook nog eens korter dan dat van composiet. Omdat het composiet weinig onderhoud vergt en een sterk materiaal is, maakt het een goed materiaal/ product voor vlonderplanken.
Bij composiet vlonderplanken bestaat er keuze uit holle, semi-massieve en massieve vlonderplanken. Holle vlonderplanken bestaan uit minder materiaal en zijn dus goedkoper. Semi-massieve en massieve vlonderplanken bestaan uit meer materiaal en zijn dus duurder, maar ook steviger.
Zijn composiet vlonderplanken glad als ze nat worden?
Composiet vlonderplanken kunnen verschillende reliëfs hebben en dat heeft invloed op de gladheid van de planken. Sommige vlonderplanken zijn helemaal vlak, anderen hebben een paar diepe sleuven, en anderen veel dunne ondiepe sleufjes. De keuze voor een vlonderplank met of zonder reliëf hangt af van persoonlijke smaak, maar goed om te weten is dat volledig vlakke vlonderplanken minder glad zijn dan vlonderplanken met sleufjes. Kom vooral kijken in de showroom van HomingXL om veel verschillende soorten composiet vlonderplanken te bekijken.
Leg ik een vlonder in de lengte of de breedte?
Hoe je de composiet vlonderplanken aanlegt in je tuin, hangt af van persoonlijke voorkeur. Wat vind je er zelf het mooist uitzien? Een tip is wel dat vlonderplanken die in de lengte liggen optisch zorgen voor meer diepte in de tuin. Vlonderplanken in de breedte kunnen er juist weer voor zorgen dat de tuin breder lijkt. Kies dus vooral wat past bij jouw tuin. Leg je twee verschillende plekken in de tuin aan met composiet vlonderplanken? Overweeg dan om af te wisselen, wat kan zorgen voor een speelse look.
Hoe moet ik composiet vlonderplanken onderhouden?
Composiet vlonderplanken vergen weinig aandacht en onderhoud. Het advies is om de vlonderplanken één keer per jaar goed schoon te maken. Dit werkt het beste met een speciale reiniger. Maak hiermee een sopje en schrob alle planken goed schoon met een buitenbezem. Daarna maak je de planken schoon met een waterslang, geen hogedrukspuit. Als de composiet vlonderplanken jaarlijks op deze manier schoongemaakt worden kunnen ze met gemak tien jaar mee en verkleuren ze niet. De reiniger is verkrijgbaar bij HomingXL.
Trekken composietplanken krom?
Nee, composiet vloerplanken trekken niet krom. Omdat de vlonderplanken worden gemaakt van houtvezel in plaats van houtstof kunnen deze geen vocht opnemen bij regen of sneeuw, waardoor de planken niet krom zullen trekken. Hierbij is het wel belangrijk dat er bij het aanleggen genoeg ruimte tussen de vlonderplanken blijft, voor wanneer ze krimpen en uitzetten.
Werken de planken? (krimpen en uitzetten)
Omdat composiet vlonderplanken voor de helft uit hout bestaan werken deze, wat betekent dat ze met koud weer krimpen en met warm weer uitzetten. Dit is niet met het blote oog te zien maar er moet wel rekening mee gehouden worden bij het aanleggen. Zorg dus dat er genoeg ruimte tussen de vlonderplanken zelf en het materiaal, zoals bijvoorbeeld stenen, eromheen blijft. Holle en massieve vlonderplanken werken allebei evenveel.
Verkleuren composiet vlonderplanken?
Composiet vlonderplanken verkleuren nagenoeg niet wanneer ze jaarlijks goed schoongemaakt worden, terwijl houten vlonderplanken, vooral hardhout, bijvoorbeeld wel verkleuren. Die worden met het jaar grijzer en viezer terwijl ze wel duurder zijn dan composiet.
Artikel door: Madelief Helmhout