Meer legionellabesmettingen en weinig aandacht gedurende de bouwfase
Legionella is een vervelende bacterie die zich in waterleidingen nestelt. Wanneer er geen sprake zou zijn van legionellapreventie, betekent dit dat veel van ons erg ziek kunnen worden door simpelweg water te drinken in openbare gebouwen of de dampen zelfs maar in te ademen. Een goed voorbeeld is de grootste legionella uitbraak in Nederland ooit. Dit was in 1999 in een zwembad. Mensen hadden massaal in een bubbelbad gezeten waar achteraf legionella bacteriën in zijn aangetroffen. Tientallen mensen werden ziek en meer dan twintig mensen zijn overleden. Na deze uitbraak werden er strenge regels voor de preventie getroffen. Maar uiteindelijk bleek dit niet al te lang stand te houden.
Nu we bijna in 2022 terecht zijn gekomen, kunnen we enkel stellen dat het aantal legionellabesmettingen blijft toenemen. Zowel in openbare gebouwen als particuliere woningen. Daarom is het noodzakelijk dat dit niet alleen meer onder de aandacht wordt gebracht, maar ook dat hier extra aandacht aan wordt geschenken tijdens de bouwfase van de drinkwaterinstallaties. Bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten. Door van tevoren al de juiste maatregelen te treffen, kunnen grootschalige uitbraken van legionella in water zo goed mogelijk worden voorkomen.
De ernst niet onderschatten
In de strijd tegen legionella is het op de eerste plaats belangrijk dat er meer kennis over wordt vergaard. Veel mensen hebben geen idee van de ernst van een legionellabesmetting. Pas wanneer je dit echt zelf aan de lijve hebt ondervonden, weet je hoe ernstig het verloop kan zijn. Met een beetje mazzel heb je enkel last van milde, griepachtige klachten, maar deze kunnen ook heel gemakkelijk omslaan in een zware longontsteking. Met soms zelfs de dood tot gevolg. Ieder jaar weer sterven er mensen na een legionellabesmetting. Deze cijfers kunnen zelfs nog veel hoger liggen, omdat niet alle besmetting als dusdanig aangemerkt wordt of op de juiste manier wordt geregistreerd.
Aanpassingen bij nieuwbouwprojecten
Voorkomen is altijd beter dan genezen. De meeste mensen weten wel dat ze na een lange vakantie de kranen even een tijdje moeten laten doorstromen voor ze van het water gebruik maken. Maar er zijn nog veel meer risicofactoren die het risico op een legionellabesmetting verhogen. Door de nodige aanpassingen te maken bij de aanleg van het waterleidingnetwerk, kun je al heel veel potentiële gevolgen voorkomen.
Toch worden er helaas nog altijd veel fouten gemaakt bij nieuwbouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan koudwaterleidingen die tegen de vloerverwarming worden aangelegd. Hierdoor kan het water een goede broedplaats vormen voor de legionellabacterie. Maar ook dode leidingen zijn geen enkele uitzondering meer. Ook niet anno 2022. Er kan zo enorm veel mis gaan bij de aanleg van drinkwaterinstallaties. Zeker met een gebrek aan kennis. Feit blijft dat er heel veel leed bespaard kan worden als bouwvakkers meer kennis zouden hebben over legionella en er meer aandacht zou zijn voor legionellapreventie. Daarom wordt aanbevolen dat er tijdens de bouwfase van waterleidingen altijd eerst een inspectie wordt gedaan door legionellapreventie- en beheerexperts. Op die manier kunnen verdere besmettingen zo goed als voorkomen worden.