Tips voor het inrichten van een grote tuin

Tips voor het inrichten van een grote tuin

Het inrichten van een grote tuin doe je niet in een handomdraai. Daar komt heel wat denkwerk bij kijken. Een grote tuin inrichten is alles behalve een makkelijke opgave. Denk maar op het eerste gezicht aan welke grote tuinsets je moet kiezen en ga je voor een parasol van 4 meter of niet? Dilemma’s die je op voorhand moet oplossen wanneer je kwaliteitsvolle tuinmeubelen wil aanschaffen. Enkele praktische tips op een rijtje gezet hoe je het beste een grote tuin inricht volgens je eigen persoonlijke wensen.

3 praktische tips om tuinmeubelen voor je tuin uit te kiezen

Voor elke tuin staat een heel gamma grote tuinsets ter beschikking waar je een keuze uit kunt maken. Als je een tuin met een groot terras hebt is het vrij logisch dat je de voorkeur geeft aan een grote tafel met de bijhorende stoelen. Een parasol van 4 meter of meer mag dan evenmin ontbreken. Maar vanuit welke invalshoek pak je dit nu aan? Deze 3 bruikbare tips helpen je de juiste tuinmeubelen kiezen.

Maak je eigen buckinglist

Voor welke doelstelling wil je de tuin gaan gebruiken? Hou je bijvoorbeeld om buiten te eten? Hou je er van om mensen regelmatig uit te nodigen voor een tuinfeestje? Organiseer je regelmatig een barbecue? Of ben je meer iemand die graag in alle stilte een boek leest? Stel een persoonlijke buckinglist samen volgens je eigen criteria. Bepaal welk soort tuinmeubelen je voor ogen hebt in functie van de beschikbare ruimte.

Zet het gebruiksgemak van tuinmeubelen centraal

Het is heel belangrijk dat je tuinmeubelen aanschaft in functie van het gebruiksgemak. Vrij vertaald zal je moeten kijken dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Teakhout, aluminium of kunststof zijn door de band genomen heel goed bestand tegen allerhande weersomstandigheden. Kussens in verschillende kleuren decoreren het geheel in de tuin. Een kleine hint. Zorg dat je de bijhorende overtrekken en decoratieve kussens makkelijk te wassen zijn.

Haal kwaliteit in huis

De uitdrukking goedkoop is duurkoop geldt ook wanneer je meubelen voor in de tuin wil gaan aanschaffen. Een houten of plastieken tuinmeubel mag er fonkelnieuw aanlokkelijk uitzien, maar na de vele zonuren tijdens de zomermaanden kan dit tamelijk tegenvallen. Uiteraard speelt hier het voorziene budget een grote rol. Een goede raad: schenk voldoende aandacht aan de kwaliteit van tuinmeubelen. Voordat je een aankoop plant, is het nooit een slecht idee om woonmagazines online en offline te raadplegen, in combinatie met het lezen van reviews. Bespaar desnoods op kussens en accessoires als je goede tuinmeubelen koopt.

Werken met een stappenplan bij de inrichting van een grote tuin

Bij de inrichting van een grote tuin werk je best met een stappenplan waarbij de meubelen in de tuin in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Het is en blijft de meest uitgelezen manier om niet uitgekeken te geraken op je tuin. Om die droom waar te maken, zal je met een vooraf bedacht stappenplan werken. Een klein overzicht hoe je daar aan begint:

Stap 1: Werk met hoogteverschillen

Een grote tuin biedt heel veel voordelen omdat je vaak met verschillende hoogte niveaus je plannen kunt uittekenen. Een gazon dat lichtglooiend oogt, maakt een groot verschil uit. De dag van vandaag is er een nieuw speciaal trendy fenomeen dat de jongste jaren opgang maakt. De zitkuil waar het gazon boven je ligt. Op die manier verwerf je een knusse beschutte zitplek.

Stap 2: De creatie van een slingerpad

Wie dynamiek in de grote tuin wil brengen, heeft de mogelijkheid een speciaal effect in de tuin aan te leggen. Een (hoge) beplanting die een slingerpad flankeert. De tuinbezoekers staat hun hierdoor een ware ontdekkingstocht te wachten met mogelijke verrassingen. De aanleg van een slingerpad heeft het bijkomstig voordeel dat je niet weet waar je naartoe struint.

Stap 3: Verschillende gedeeltes in je tuin

Als je over een grote tuin beschikt, zal je niet snel uitgekeken geraken op de gazonomgeving. Heel veel tuinarchitecten werken met verschillende aparte ruimtes. Verschillende terrassen bieden de mogelijkheid om op verschillende plaatsen te gaan zitten of te liggen. Heel praktisch als je bewust de schaduw opzoekt of het liefst in de zon zit. De verschillende gedeeltes kunnen makkelijk worden gecreëerd door vrij hoge beplanting als afscheiding te gebruiken. Zo maak je verschillende plekken in je tuin zoals een speelplaats, een speciale plaats om te eten, een werkplek of een leesruimte zoals in een bibliotheek.

Gerelateerde Posts

Alles over onderhoud aan je veranda of overkapping

Alles over onderhoud aan je veranda of overkapping

Jouw versleten dakbedekking vervangen

Jouw versleten dakbedekking vervangen

Dit zijn de beste tips om je tuin in te richten

Dit zijn de beste tips om je tuin in te richten