Oude woning kopen: waar moet je op letten?

Oude woning kopen: waar moet je op letten?

Je kunt er liefhebber van zijn of er kosten mee willen besparen: er zijn uiteenlopende redenen om een oude woning te kopen. Houd er altijd rekening mee dat er de nodige aandachtspunten zijn rondom de koop van een oud huis. Als je de volgende punten in je achterhoofd houdt, voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan – en wordt de koop een succes!

Oud huis verbouwen

Met de koop van een oud huis kun je de volgende vuistregel hanteren: hoe ouder de woning is en hoe langer er niets aan is opgeknapt, hoe groter de verbouwing is die je zult moeten uitvoeren. Je wilt immers toch wel in een opgeknapte woning gaan wonen, die voldoet aan de eigentijdse comfortabele mogelijkheden. Een verbouwing van de badkamer of de keuken is voor de hand liggend. Verder doe je er goed aan om de woning te isoleren, zodat je minder energie hoeft te verbruiken. Met PIR isolatie kun je kun je bijvoorbeeld het dak, de muur, de gevel, de vloer of de kruipruimte isoleren. Er zijn verschillende soorten platen, variërend in dikte voor de ideale uitwerking per onderdeel van je woning. Denk aan PIR isolatie 100mm om de vloer op een snelle manier mee te kunnen isoleren, met een hoog rendement. Het kost tijd en moeite om je in de verbouwing te storten, maar je bouwt zo stapje voor stapje naar je droomhuis toe!

Inspectie van wanden en plafonds

Let bij het kopen van een oud huis specifiek op de staat van de wanden en het plafond. Deze onderdelen vormen namelijk de basis van je huis – je kunt er maar beter zeker van zijn dat ze in goede staat zijn, of in een staat die nog te behandelen is. Controleer op schimmelvorming: mocht er veel schimmel in het huis aanwezig zijn, dan kan dat een reden zijn om van de koop af te zien. Beoordeel verder het stucwerk: is het nog stevig?

Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Je kunt helaas niet alle gebreken aan een oude woning met het oog waarnemen. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring uitvoeren, waarbij een keuringsbedrijf een onafhankelijke inspectie doet. Het is wellicht vervelend om hierin te moeten investeren, maar als er veel gebreken blijken te zijn, ben je blij dat je ervoor hebt gekozen.

Onderhoud door de jaren heen

Vergeet ten slotte niet dat een oud huis door de jaren heen om behoorlijk wat onderhoud kan vragen. Ook als je flink hebt ingezet op een verbouwing. Je kunt immers niet het hele huis vervangen en aanpassen – en een oude woning vraagt om meer onderhoud dan een moderne woning. Als je het nog altijd de moeite waard vindt om in een oude, karakteristieke woning te gaan wonen, is dat natuurlijk absoluut een optie! Maar blijf wel met beide benen op de grond staan, en kijk niet langs de nadelen van een dergelijke koop.

Gerelateerde Posts

Kwalitatief goede dakbedekking kopen

Kwalitatief goede dakbedekking kopen

Toni Yli-Suvanto Architects ontwerpt prachtig Arctic Sauna Pavilion

Toni Yli-Suvanto Architects ontwerpt prachtig Arctic Sauna Pavilion

Toni Yli-Suvanto Architects ontwerpt prachtig Arctic Sauna Pavilion

Toni Yli-Suvanto Architects ontwerpt prachtig Arctic Sauna Pavilion